سه شنبه ٢٩ اسفند ١٤٠٢
|
English

🖤مؤسسه توانبخشی ولیعصر(عج)، با نهایت تأسف و تأثر ضایعه درگذشت امین معزز مؤسسه حضرت آیت‌الله امامی کاشانی را تسلیت عرض می نماید. با قلبی اندوهگین از خداوند متعال برای آن مرحوم رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان صبر جزیل آرزومندیم...🖤
عنوان
پیشینه مؤسسه

 

  • پیشینه مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج)


رسول خدا می فرمایند : هر که معلولی را در کارهایش کمک کند، خداوند نیز در قیامت  او را در گذر از هراسها یاری رسانده و از خندقهای آتش می گذراند. 
از امور مسلم در مشی پیامبر خدا (ص) و ائمه هدی (ع) اهتمام ایشان نسبت به امور مردم و رفع گرفتاریهای آنها و همچنین توجه و احترام نسبت به افرادی از جمله معلولین است که از حقوق واقعی خود محروم شده اند. اسلام هیچ گاه اجازه نداده کسی معلولین را تحقیر کند و همیشه گویاترین تکریمها و احترامها را نسبت به آنها روا داشته است.
معلولین علاوه بر حوائج عادی بشری دارای نیازهای ویژه ای هستند و به همین دلیل جهت تحقق حقوق مادی و معنوی خود مستحق توجه و همت خانواده، مسئولین، متخصصان و آحاد جامعه می باشند.
در میان معلولین، کودکان دارای مشکلات ذهنی و اختلالات نورولوژیکی  نیازمند توجهی مضاعف هستند چرا که اگر در سنین کودکی اهتمام کافی جهت بهبود عملکرد حرکتی، شناختی، اجتماعی و خودیاری این فرشتگان زمینی صورت نگیرد، در آینده عواقب جبران ناپذیری برای آنها به وجود خواهد آمد.
در هیاهوی توجه مردم به تعلقات مادی و دنیوی، هنوز هم انسانهای نیک سیرتی وجود دارند که مهمترین دغدغه زندگی شان تلاش در جهت کمک به محرومین و یاری رساندن به افراد نیازمند یاری و همراهی از جمله معلولین است. چه زیباست که هر کس در حد بضاعت خود قدمی در این راه بردارد و سهمی در نشاندن گل لبخند بر لبان این عزیزان داشته باشد ...

 

  • شروع فعالیتهای مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) :

مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در سال 1371 در قالب مؤسسه ای غیردولتی و غیرانتفاعی تأسیس شد. راه اندازی  مرکز توانبخشی – آموزشی ویژه پسران کم توان ذهنی بالای 10 سال در محله سعادت آباد تهران در سال 1371، آغاز فعالیت این مؤسسه بود. در آن زمان اقدام مؤسسه در توجه ویژه به آموزش و توانبخشی معلولین ذهنی، با وجود تعداد اندک مراکز دولتی و غیردولتی فعال در عرصه توانبخشی، در نوع خود اقدامی ارزشمند بوده است. 
تجربه حاصل از آموزش و توانبخشی در مرکز سعادت آباد و آشنایی با سطوح مختلف توانمندی مددجویان به مرور مؤسسه را به سمت حرفه آموزی به معلولین ذهنی سوق داد. لذا با توجه به سطحی نگری های  موجود در زمینه حرفه آموزی ، برنامه جامع آموزش حرفه ای و طرح تشکیل تعاونیها جهت حمایت از کارآفرینی مددجویان، که در زمان خود تحلیل تکلیفی برای آموزش حرفه بود، از طرف مؤسسه تدوین و مورد استقبال سازمان بهزیستی و آموزش پرورش استثنایی وقت قرار گرفت و مبنای راه اندازی کارگاههای حرفه آموزی ویژه معلولین ذهنی توسط مؤسسه شد. در واقع این برنامه جامع، در آن زمان نوآوری مؤسسه در مسئله حرفه آموزی محسوب می شد.
 مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در نخستین گام در راه توانبخشی دختران کم توان ذهنی، مرکز حرفه آموزی بالای 14 سال در محله تهران پارس تهران در سال 1372 را تأسیس نمود.
در جهت انسجام و توسعه فرایند حرفه آموزی، مرکز حرفه آموزی ارمغان عصر در خیابان ولیعصر تهران در سال 1384 توسط مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) تأسیس شد. مرکز ارمغان عصر در واقع دستاورد خدمات و فعالیتهای مؤسسه در دو مرکز سعادت آباد و بنی هاشم است. این مرکز در دو بخش مجزای دختران و پسران،  مفتخر به ارائه خدمت به مددجویان عزیز در قالب  کارگاههای مونتاژ سنگ، خیاطی ( راسته دوزی، سری دوزی)، بسته بندی ، پاکت سازی برای پسران و کارگاههای خیاطی ( راسته دوزی ، سری دوزی )، طراحی پارچه، گلدوزی و ساخت بدلیجات برای دختران است.
آنچه که برای توانمند سازی معلولین ذهنی حائز اهمیت است توجه به کلیه ابعاد مهارتی آنها است، لذا آموزش ورزش همگانی ، آموزش کامپیوتر،  برگزاری نمایشگاههای دوره ای، آموزش تئاتر، برگزاری اردوهای متنوع، کار درمانی، گفتار درمانی ، موسیقی درمانی، رفتار درمانی ، آموزش مهارتهای خودیاری و اجتماعی؛ نیز از جمله خدماتی است که جهت تکمیل فرایند توانمندسازی به مددجویان مرکز ارمغان عصر ارائه می شود.
مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج)، با خدمات ارزنده ای که در زمینه حرفه آموزی انجام داده ، مفتخر به گام برداشتن در راه توانمندسازی مددجویان کم توان ذهنی است، اما فراموش نکنیم که " یک دست صدا ندارد " و بدون همکاری متقابل ، مسنجم و هدفمند کلیه سازمانهای مسئول از جمله سازمان بهزیستی، آرمان کلی توانمندسازی معلولین ذهنی و رسیدن آنها به سطحی مطلوب از استقلال نسبی در زندگی، محقق نخواهد شد.

 

  •  تأسیس مراکز جامع توانبخشی :

مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) پس از ورود موفق به حرفه آموزی معلولین ذهنی، به منظور ارائه خدمات پیشگیری، تشخیصی، درمانی و توانبخشی در سطوح معلولیتهای جسمی و ذهنی؛ فعالیتهای خود را در ابعاد متعددی گسترش داد و نخست تأسیس مراکز جامع توانبخشی را در رأس کار قرار داد .
فعالیتهای کلینیکی مؤسسه از تأسیس کلینیک توانبخشی ولیعصر در پاسداران تهران در سال 1372 در دو بخش « خدمات سرپایی » و « خدمات آموزش روزانه» به کودکان کم توان ذهنی و دارای اختلالات نورولوژیکی زیر 6 سال آغاز شد و درسال 1374 خدمات این مرکز به کلینیک توانبخشی در محله بلوار کشاورز تهران منتقل شد. کیفیت خدمات توانبخشی این مرکز نسبت به دیگر مراکز فعال آن زمان، دارای ویژگیهای منحصر به فردی بوده است.
در ادامه ، جهت بهره مند شدن  مددجویان بیشتری از خدمات مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در کشور، تأسیس مراکز جامع توانبخشی در شهرستانها نیز مورد توجه قرار گرفت. مؤسسه در اولین قدم مرکز جامع توانبخشی نگین عصر را در شهر مشهد در سال 1375 تأسیس نمود.

ضرورت انجام مداخلات زودهنگام در توانبخشی کودکان معلول و عدم وجود برنامه ای مسنجم در این زمینه در آن سالها، کارشناسان و متخصصین فعال مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) را به سمت طرح غربالگری نوزادان به منظور بررسی وجود یا عدم وجود تأخیر تکاملی و عوامل مستعدکننده بروز آن، سوق داد. اجرای این طرح به مدت دو سال به طول انجامید و نتیجه آن توجه بیشتر به مداخلات زودهنگام و زمینه ساز تشکیل شعبه ای از مؤسسه در سال 1379 در کاشان شد. این شعبه  در قالب  مرکز جامع توانبخشی نگار عصر از سال 1384 در حال فعالیت است.
در راستای گسترش خدمات مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در شهرستانها، مرکز جامع توانبخشی فروغ عصر در شهر شیراز از سال 1382 تأسیس شد.
لازم به ذکر است در سال 1383 فعالیتهای مراکز جامع توانبخشی وابسته به مؤسسه در شهر تهران به مرکز جامع توانبخشی نوید عصر در منطقه امیریه و مرکز جامع توانبخشی امید عصر در منطقه رسالت منتقل شد.

 

  • توسعه خدمات مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج):

تأسیس مراکز متعدد توانبخشی و تجربه حاصل از فعالیتهای کلینیکی و ارتباط  با سطح وسیعی از خانواده ها، ابعاد مختلف نیازهای مددجویان با ضایعات گوناگون و همچنین دغدغه های خانواده ها را آشکار ساخت. لذا  با وجود  اینکه  سالانه بیش از 4000 هزار مددجو از خدمات مراکز توانبخشی وابسته به مؤسسه بهره مند می شوند،  به مرور زمان و در راستای توسعه فعالیتها، هر یک از ضایعات تحت پوشش مؤسسه به عنوان  نقطه عطفی برای تدوین و اجرای طرحها و برنامه های متعدد توانبخشی مورد توجه قرار گرفت :

  1. مشکلات ثانویه حاصل از معلولیت در کودکان فلج مغزی از جمله در رفتگی لگن، بدشکلی و کوتاهی عضلانی و همچنین مشکلات تغذیه ای ، مشکلات تنفسی، کنج عزلت گزیدن و عدم تمایل والدین به حضور در اجتماع از جمله مشکلاتی است که علاوه بر خدمات توانبخشی ، نیازمند تدارک وسایل توانبخشی مناسب و خدمات آموزشی به خانواده ها است.این مشکلات و چاره جویی برای کاهش آنها، منجر به برنامه ریزی و اجرای طرح اهدای رایگان وسایل کمک توانبخشی و کمک آموزشی به کودکان فلج مغزی یا دارای مشکلات شدید حرکتی 2 تا 14 سال ( راهی به آسمان) توسط مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) شد. این طرح از سال 1387 تا به حال در شهرهای تهران و کاشان و استانهای قم، یزد، فارس و خراسان رضوی به مرحله اجرا در آمده است و توانسته لبخند شادی را بر لبان بیش از 4000 فرشته زمینی بنشاند.
  2. به همان اندازه ای که خدمات کلینیکی در ارتقای سطوح مختلف مهارتهای مددجویان حائز اهمیت است، توجه به توانبخشی اجتماعی نیز امری مهم و ضروری است. بر همین اساس خدمات توانبخشی اجتماعی مؤسسه از سال 1387 با اجرای طرح ورزش همگانی ویژه معلولین ذهنی 8 تا 25 سال، شکوفا شد. با توجه به خلأهایی که در زمینه ورزش همگانی معلولین ذهنی وجود داشت و با نظر به اهمیت و ضرورت ورزش در سلامت جسمی و روانی آنها، مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) پس از طی جلسات کارشناسی و پیگیریهای مداوم جهت اخذ مجوزهای قانونی توانست طرح ورزش همگانی ویژه معلولین ذهنی را با بهره مندی از سالنهای ورزشی و مربیان متخصص این امر، به عنوان یکی دیگر از نوآوریهای خود در عرصه توانبخشی برای اولین بار در کشور به مرحله اجرا در آورد.مؤسسه با هدف بهره مندی هرچه بیشتر مددجویان از خدمات طرح ورزش آن را علاوه بر شهر تهران در شهرهای مشهد، یزد ، شیراز و کاشان نیز اجرا می نماید. همچنین جهت بی نصیب نماندن کودکان معلول جسمی از تمرینات ورزشی، طرح ورزش بوچیا نیز از سال 1392 به طرح ورزش افزوده شد.
  3. آموزش مهارتهای روزمره زندگی یکی از نیازهای اساسی کودکان معلول ذهنی و جسمی است که از همان ابتدای فعالیت مؤسسه در برنامه های توانبخشی مراکز وابسته به آن گنجانده شده بود، علی ای حال مؤسسه تصمیم گرفت به صورت مسنجم و در قالب طرحی اجتماعی  و در راستای گسترش خدمات اجتماعی، از سال 1392 این طرح را به مرحله اجرا در بیاورد.مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در حد بضاعت، توان و امکانات خود با اجرای نوآورانه و خلاقانه طرحهای مذکور، ورود موفقیت آمیزی به عرصه توانبخشی اجتماعی داشته است. بدیهی است استمرار این راه، گسترش کمی و کیفی خدمات و اثربخشی هرچه بیشتر آن؛ نیازمند مشارکت کلیه سازمانهای مسئول از جمله سازمان بهزیستی، آموزش و پرورش اسثتنایی و دیگر افراد و سازمانهای فعال حوزه معلولیت در کلیه سطوح مربوط به برنامه ریزی و اجرا است.
  4. در طی این سالها آموزش و تحقیق در امر توانبخشی جزء لاینفک فعالیتهای مؤسسه بوده است.   لذا مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) بر اساس  نیازی که در برهه های مختلف زمانی نسبت به ارتقای دانش توانبخشی در انواع ضایعات تحت پوشش خود داشته ، اقداماتی انجام داده که بر حسب ضرورت و اقتضائات زمانی در نوع خود منحصر به فرد و حائز اهمیت بوده است. از جمله این اقدامات می توان به اعزام کارشناسانی به مؤسسه آموزشی پتو (Peto) مجارستان در سال 1383جهت یادگیری روش آموزش نمونشی و ارائه آن برای اولین بار در کشور ، اعزام کارشناسانی به روسیه جهت فراگیری رویکرد لباس فضایی در سال 1384 و ارائه آن برای نخستین بار در کشور ،اعزام کارشناس به مرکز بوبت انگلستان در سال 1386 جهت فراگیری رویکرد بوبت و استفاده از این رویکرد برای اولین بار در کشور ،  اعزام کارشناسانی به انگلستان جهت فراگیری دوره    « مداخلات به موقع توانبخشی » در سال 1386 و ارائه آن در مراکز جامع توانبخشی وابسته به مؤسسه، برگزاری کارگاههای آموزشی بین المللی از سال 1386 با همکاری مراکز معتبر علمی بین المللی از جمله «دوره مقدماتی بوبت »، «دوره مداخلات زودهنگام در توانبخشی»، «آموزش نمونشی» ، «رویکرد لباس فضایی» و  «تکنیک پورتیج» اشاره نمود. همچنین با توجه به آمار بالای کودکان مبتلا به اتیسم در سالهای اخیر و کاستیهایی که در زمینه آموزش و توانبخشی این اختلال وجود دارد، مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) جهت بررسی ریشه ای اختلال طیف اتیسم و فراگرفتن روشهای درمان و توانبخشی این اختلال ( تا آنجایی که پیشرفت علم اجازه می دهد ) ، در سال 1389 اقدام به اعزام کارشناس به انگلستان جهت اخذ مدرک کارشناسی ارشد آموزش کودکان اتیسم برای اولین بار در کشور نموده است. در همین رابطه مرکز تخصصی اتیسم ندای عصر از سال 1393 در حال فعالیت است و بخش آموزش ویژه کودکان اتیستیک در کلیه مراکز وابسته به مؤسسه دایر می باشد.

با وجود اینکه اقدامات مؤسسه در طی این سالها با توجه به خلأها و محدودیتهای موجود در حد اقتضا و شرایط زمانی، ارزشمند بوده است، اما به ثمر نشستن این اقدامات نیازمند  اصلاح ساختاری و تحول آموزشی حوزه توانبخشی در کشور و توجه منسجم، عمیق و نظام مند افراد و سازمانهای مسئول است.

علی ای حال ، مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) که فعالیت خود را از سال 1371 با تأسیس یک مرکز آموزشی ویژه معلولین ذهنی با ظرفیت 50 مددجو، آغاز کرد؛ اکنون در سومین دهه از فعالیت خود سرافراز است که سالانه بیش از 4000 مددجو را تحت پوشش خدمات کلینیکی قرار می دهد و علاوه بر ارائه  خدمات کلینیکی تا کنون بیش از 4500 مددجو تحت پوشش طرحهای « اهدای وسایل کمک توانبخشی» و « ورزش ویژه معلولین » قرار گرفته اند. علاوه بر این کارشناسان و خانواده های بسیاری از خدمات آموزشی و علمی – تحقیقاتی این مؤسسه بهره مند شده اند.
امید است با حرکت رو به جلوی مؤسسه در ارائه خدمات توانبخشی در ابعاد گوناگون و  به ثمر نشستن انتظاراتی که نسبت به تغییرات ساختاری در حوزه آموزش و توانبخشی وجود دارد و با بهره مندی از دانش کارشناسان و متخصصین امر توانبخشی  ، گامهای مؤثری در این راه برداشته شود.

در صورت تمایل به دریافت بروشور مؤسسه توانبخشی ولیعصر (عج) ، اینجا را کلیک کنید.

12736
بازدید این صفحه
202 |
بازدید امروز
5632332 |
کل بازدید
1 |
بازدیدکنندگان آنلاین
کلیه حقوق این پرتال محفوظ و متعلق به توانبخشی ولیعصر  است. © 2014